zondag, oktober 02, 2005

Ben de Giftige

Terug van weggeweest!
Ben Nevis de Grote

Hier zie je ons de enige echte Ben Nevis bewonderen, die we op dat moment net beklommen hebben samen met collega's. We zijn namelijk een paar weken terug met het B&BC op de zogenaamde "lab retreat" geweest. Met z'n dertienen vertrokken we op donderdagochtend vroeg, twee auto's en een busje volbeladen, op weg naar Schotland. Vanaf Nottingham is dat nogal een behoorlijke rit, en we hebben het op de heenweg dus ook rustig aan gedaan. De weg gaat via de 'Scottish Corner' naar Glasgow, en nog iets verder noordelijk waar we in de Schotse Hooglanden terecht komen (Oh... daar waar die harige koeien vandaan komen dus!).


't Was geen kippie: Ben Nevis is 1344 meter hoog, en het pad zelf is 16 km lang (heen en terug). In een lekker tempo en niet teveel en lange pauzes, kun je het in zo'n vijf uur wel doen. Wij niet. We deden het heerlijk rustig aan, de fotografen en fotogenieken genoten van alle kodak-momenten, Yohan op de rug van Dany en Manon mocht ook af en toe zijn beentjes strekken, en dan NOG is het behoorlijk uitputtend. Het weer speelde ook goed mee, hoewel alles op de top goed mistig was, en het zelf lichtjes sneeuwde. Tot zo'n 1000 meter hoogte hadden we nog goed uitzicht.

(latere discussies gingen nogal eens over de weersomstandigheden van die betreffende top: een bevriende Schot verdedigde heftig dat het op de top echt wel vaker dan 4x per jaar zonnig was. Een zoektocht op wikipedia verteld me echter dat het er 1 dag per jaar zonnig is, en geeft zelfs een referentie. Geen idee waarom die referentie daar is toegevoegd, want dit lijkt me erg onwaarschijnlijk. Toch even gauw die referentie checken dus. En ja hoor: geen enkel woord over het weer op de top van de Ben Nevis! Hopelijk was de schrijver geen wetenschapper...)

In een folder over de Ben Nevis, wordt verteld dat de naam heel waarschijnlijk is afgeleid van 'venomous', giftig. Het eerste deel van de naam, 'Ben', is het Galische woord voor berg of piek.

Het weekend was echt de moeite waard en absoluut het soort van team building waar Tomas het liefste voor gaat op de door hem half-gefinanceerde lab-retreats. Tijdens voorgaande tripjes was het voornamelijk de wijn die tekortschoot, terwijl het nu voornamelijk onze condities waren die tekortschoten, en er wijn overbleef. Ook de zijne: die maandag had hij zijn inaugurele toespraak ter ere van zijn professor titel. Waarschijnlijk waren het alleen zijn lab-members die het zagen, maar hij had toch echt even moeite om uit zijn stoel te komen en naar het podium te lopen...

Voor geweldige foto's check de webspace van mijn collega Petr: panorama's en andere foto's met commentaar. Ik heb ook een link naar zijn blog toegevoegd als je geinteresseerd bent in zijn blik op de trip.


* laatste aanpassing; de wiki pagina referentie is inmiddels gecorrigeerd. De referentie vermeld inderdaad dat de Ben Nevis "cloud-covered for approximately 355 days", maar in hoeverre dat meer humoristisch geschreven is, is niet duidelijk. Kijk hier voor de Ben Nevis webcam, dan kun je het zelf controleren!

4 Comments:

Blogger Petra said...

Hi Marije!
Leuk om te zien dat je weer actief bent op je website.
Ik heb de panorama's van je collega bekeken en heb er maar 1 woord voor: 'WOW!' Ziet er echt super uit. Ook die foto waar jij 2 keer op staat is trouwens erg mooi gemaakt.
Hoop dat alles goed gaat in jullie nieuwe huis, beetje gesettled?
Ik neem binnenkort contact met je op om eens af te spreken.
Take care,
Petra

03 oktober, 2005 19:28  
Anonymous Anoniem said...

O jee, je eerste spam-bericht....nu hebben ze je gevonden! :)

05 oktober, 2005 10:02  
Blogger Marije said...

mmm inderdaad... maar volgens mij kan ik die er wel uit gooien! Heb er al meer gehad, maar op tijd opgespoord voordat jullie het zagen :-)

05 oktober, 2005 11:12  
Blogger Marije said...

Ok heb iets aangepast zodat automatishe berichten niet zomaar meer kunnen worden geplaatst. Nu moet je -als het goed is- een woord natypen. Aangezien geautomatiseerde berichten dat woord niet kunnen lezen, zullen ze ook geen berichten meer kunnen plaatsen. Let's see if it works!

05 oktober, 2005 11:25  

Een reactie posten

<< Home