maandag, augustus 22, 2005

NOS versus BBC

Om een beetje van twee walletjes te blijven eten, houd ik naast de BBC news website ook die van het NOS journaal vaak goed in de gaten. En zo af en toe valt het me dan op dat de NOS meer op de hoogte is, of in ieder geval meer vertelt dan de BBC. Bijvoorbeeld het verhaal over het mysterie van de Piano Man op de BBC en NOS website. Ten tijde van het schrijven van dit stukje, wordt het je op de NOS website al gauw duidelijk dat dit heel waarschijnlijk een hele slimme vent geweest is die gebruik heeft gemaakt van zijn ervaringen met psychiatrische patienten om er zelf eentje te spelen, en zo een tijdje onderdak en voeding heeft kunnen krijgen van het Engelse NHS (National Health Service). Geen spoor op de BBC van deze suggestie.

Over het algemeen vind ik de BBC echter een goede en meestal objectieve nieuwsbron, en zeker veel wereldlijker dan de NOS, waar je nog altijd eerder een koninklijke gebeurtenis op de voorpagina ziet prijken dan een verkiezing in de machtigste staat van de wereld.

Hoewel er laatst wel weer wat vertraging plaatst vond. Al een week geleden hoorden wij (= Nederlanders!) via o.a. de NOS dat alle kippen en gevolgte binnen gehouden moesten worden (ik stelde mij voor dat al die kippen en hanen in het Juliana Park in Utrecht naar binnen moeten worden gelokt...). Nu pas verscheen daar een artikel over op de BBC, en meteen daarna een artikel waarin wordt gesuggereert dat het een beetje een overdreven maatregel is, die de UK zeker niet nodig heeft (ondanks een aanbeveling van een Aberdeense professor). Die Continentalen toch! Oh nee, de Engelsen zeggen nog het allerliefste: Those Europeans!

Hier is een heerlijk logische redenering van een Engelsman dat zogenaamd het bewijs levert dat de UK toch niets kan overkomen: "And don't forget, back in the 2003 outbreak in the Netherlands - a very serious outbreak, which destroyed a fifth of their poultry population, much closer to home than the current outbreaks - we didn't take these measures that are now being suggested by some people that we should take - and we didn't have any outbreak".